BAŞARININ FORMÜLÜNÜ YAZ-1


Yıllarca okullarda öğrencilerin başarı durumlarının arkasında yatan sebepleri öğrenmek amacıyla anketler düzenledik. Bu anketlerde “Çalıştığım halde başaramıyorum.” Diye bir madde bulunmakta. İlk zamanlar bu madde bana epey sığ geldi. Çünkü öğrencinin kendi düşüncesine göre çalıştığını ama bu çalışmasının başarılı olması için yetmediğini belirtmekteydi. Ne olabilirdi öğrencinin başarı yolculuğunda eksik yanı? Bazıları bu yolculuğu öğrenme süreçlerini iyi organize edemediği için, bazıları yetenek ve ilgilerini tam anlamıyla bilemediği için yarıda bırakıyordu. Bizlerde öğrencilere verimli ders çalışma, test çözme teknikleri, sınav kaygısı vb. alanlarda çalışma uyguluyorduk.
Günlerden bir gün bu tarz bir öğrenciyle görüşüyordum. Öğrenci istekli, çalışıyor ama hedefine göre daha alt düzey bir görüntü ortaya çıkıyordu. Danışma devam ederken öğrenci sanki yok mu bu işin bir formülü diyecekti nerdeyse. O an düşündüm ve aslında başarının da bir formülü olsa ne güzel olurdu diyesim geldi. Danışma bitti ama kafamdaki soruların cevapları bitmedi. Başarının matematiksel tarzda bir formülü olabilir miydi? Başarının temel kaynakları neydi? Hedefe ulaşmayı veya bizim için en iyi olanı adlandırmada başarı mı yoksa muvaffakiyet kavramı mı daha uygundu? Sorular uzayıp gider…
İşte böyle bir düşünceden hareketle başladı her şey… Peki, matematik formülü nasıl oluyor? Matematik dersi işlerken öğretmenlerimiz bir formül yazdırır. Bu formül soruyu çözerken bizim işimizi kolaylaştıran, cevabı net açık bir şekilde ortaya çıkaran şeydir. Ne güzel değil mi. İşlemleri doğru yaparsan, süreci doğru takip edersen cevap da doğru bir şekilde ortaya çıkıyor. Sosyal bilimler ve kavramlar matematik, fizik vb. alanlar gibi net ve tek doğrularla donatılmamış. Sosyal bilimlerde birden fazla doğru cevap olması çok doğal bir durumdur. Yapacağımız başarı formülünün de kişiye özel olması doğaldır. Ne kadar birey varsa o kadar başarı formülü olabilir.  
Etrafımdaki insanlara başarının formülünü yazsan nasıl bir formül yazardın diye soruyorum ve birçok farklı cevap alıyorum. Bu cevapları kabataslak analiz ettiğimde insanlar öncelikle kendi başarı maratonlarına bakıp formül oluşturuyorlar. Bazıları kendi süreçlerinde kendi eksik yanlarını nasıl tamamlayıp başarılı olduğunu belirtiyor. Bazıları ise bu süreçte güçlü yönlerini nasıl daha iyi kullanıp başardığından bahsediyor. Herkesin formülü farklı ve herkesin formülünde kullandığı kavramlar farklı.

Hatta herkesin formülü isimlendirmesi dahi farklı bazısı başarı eşittir diye başlıyor, bazısı muvaffakiyet eşittir diye başlıyor. Ama genel kanaat olarak kişisel başarı haritasını, yani formülünü çıkarma isteği herkeste var. Herkes kendi başarısını düşünüp bunu özetlemekten zevk alıyor. Siz de kendi başarı formülünüzü yazmaya, kişisel başarı formülünüzü çalışma masasına asmaya var mısınız?

          SABRİ DAŞO
PSİKOLOJİK DANIŞMAN 

Yorumlar