ZİHİNSEL SAKARLIK



Sakarlık birçok insanın hayatının belli dönemlerinde karşılaştığı bir sorun, özeklikle ergenlik çağında el göz koordinasyonunun tam anlamıyla gelişmemesinden dolayı çokça karşılaşılabilir. Sakarlığı, bir insanın görünen herhangi bir bedensel sorunu olmadığı halde sürekli bir şeyleri kırma, dökme şeklinde tanımlayabiliriz.

Peki, zihinsel sakarlığı duydunuz mu hiç? Bir insanın zekâ seviyesi normal veya normalüstü olduğu halde öğrenme sürecinde sakarlık yapıyorsa ona zihinsel sakar diyebiliriz. Harfleri karıştırması, harf atlaması, harfleri yanlış ve düzensiz yazması gibi öğrenme sürecinde normal eğitim gördüğü halde yıllarca aynı hataları yapan öğrenciler bulunmaktadır. Bunlar zihinsel sakarlık yaşayan öğrencilerdir. Bilinen ifadesiyle öğrenme güçlüğü diyoruz. Ancak öğrenme güçlüğü ifadesinin duyanların aklında ilk oluşturduğu anlam zekâ geriliğidir. Hâlbuki öğrenme güçlüğü tanısının konulabilmesinin ilk şartı zekâ seviyesinin normal ve normalüstü olması. İşte bundan dolayı zihinsel sakarlık kavramını kullanmayı daha çok benimsiyorum.

 Zihinsel sakarlık aritmetik becerisinde ise diskalkuli, okumada ise disleksi, yazmada ise disgrafi diyoruz. Her türlü durumda olduğu gibi burada da erken teşhis çocuğun eğitim hayatında sorun yaşamaması açısından çok önemli. Çok yakında öğrenme güçlüğünü (zihinsel sakarlık) ön tespiti için kullanılacak bir envanter ile karşınızda olacağız…


SABRİ DAŞO
PSİKOLOJİK DANIŞMAN

Yorumlar