DİKKAT EKSİKLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLERİN TEOG’LA İMTİHANI



Çocuğumun dikkati çabuk dağılıyor. Ders çalışırken dikkatini toplayamıyor. TEOG’a bu şekilde nasıl hazırlanacağız. Nasıl başarılı olabiliriz? mi diyorsunuz. İşte size öneriler:


1-Sınavda, denemelerde veya evde test çözerken şıklar sıra ile izlenmelidir.(A-B-C-D) Önce A şıkkına bakayım sonra D şıkkına şeklinde düzensiz bakış öğrencinin dikkatinin daha fazla dağılmasına neden olur.

2-Ders çalışırken iki kez okuma yapılıyorsa en az dört kez de konuyu anlatma yapılmalıdır.

3-Dikkatte sürekliliği artırmak için günde 15 dakika oturarak sesli kitap okuma çalışması yapılmalıdır.

4-Konu çalışması yapmadan soru çözülmeye geçilmemelidir.

5-Dikkat eksikliği olan öğrenci sık sık kontrol edilmeli, hedefleri kısa vadeli konulmalıdır. TEOG sürecinde haftalık veya iki haftalık hedefleri olmalıdır.

6-Çok soru çözmektense bir soru en az iki kere farklı zamanlarda çözülmelidir.

7-Dikkat eksikliği olan öğrencilerin “Düzenlilik” eğitimi alması gerekmektedir. Çalışma ortamını, notlarını nasıl düzenli tutması gerektiği ile ilgili temel kurallar belirlenmeli ve uygulanmalıdır.

8-Deftere problem çözerken problemler renkli kalemle ayrıştırılmalıdır.

9-Dikkat geliştirici zekâ oyunları oynanmalıdır.(Abalone, Reversi vb.)

10-Öğrencinin çalışma planı zamana göre değil göreve bağlı olacak şekilde düzenlenmelidir. Örneğin: Matematikten bu konu tekrar edilecek ve 50 soru çözülecek konu ile ilgili gibi)

11-Sınavdan önce yoğun tempo aniden bırakılmamalıdır. Denemeler üzerinden tekrarlar yapılmalıdır. Denemelerde yapılamayan sorulardan tekrar deneme yapılmalıdır.

12-Soruların altını tamamen çizmek ortaokul seviyesindeki öğrenciler için normal değildir. Sadece uyarıcı bilgilerin ve sorunun son kelimesinin altı çizilmelidir.

13-Aşinalık dikkat eksikliği olan öğrenciler için çok önemlidir. Bundan dolayı bu öğrenciler mutlaka derse hazırlık yaparak gelmelidirler.


SABRİ DAŞO
PSİKOLOJİK DANIŞMAN 

Yorumlar