ÇOCUKLARIN HAYAL GÜCÜ VE PİNOKYO

“Yolculuk sırasında yan tarafımda bir baba ve sevimli, afacan erkek çocuğu bulunuyordu. Çocuk ve babası her çocuğun ebeveyniyle yaptığı soru-cevap düellosunu gerçekleştiriyorlardı. Afacan çocuk cevabı aldıktan hemen sonra diğer soruyu yapıştırdı: Baba otogar ne demek?




Baba: ıııııı….Otogar arabaların bulunduğu….yolculuk için çıkıp geri geldikleri yerdir.
Çocuk: (anlamanın verdiği mutluluk ve gülümsemeyle)hıı…..  o zaman arabaların yuvası demek otogar.  “
Çok basit ve çok orijinal bir cevap… Küçük anımdan da anlaşıldığı üzere; Çocuklar çok büyük bir orijinalliğe, hayal gücüne ve oluşturmacı düşünce yapısına sahip doğarlar. Ancak daha sonra yaptığımız yanlış uygulamalarla çocuklardaki bu orijinalliğin kaybolmasına neden oluyoruz maalesef. Çocuklarımızda doğuştan gelen bu özelliklerin kaybolmaması için birçok yöntem, teknik ve materyal kullanabiliriz. Bunlardan bir tanesi de kitaplardır. İşte çocukların hayal gücünü besleyen bir masal kitabını, Pinokyo’yu değerlendirmek istiyorum sizlerle.
Pinokyo, bir kuklanın gerçek çocuk olma mücadelesini anlatan bir hikâyedir. Hikâyede Pinokyo iyi niyetli, yerine göre mücadeleci bir kukladır. Ancak tembelliği, yaramazlığı, umursamaz yapısı onun başına işler açmaktadır. Bundan dolayı da çokça yalan söylemektedir. Yalan söylemesine ceza olarak da burnu uzamaktadır. Pinokyo davranışlarını düzeltir ve sonunda gerçek bir çocuk olur.
Pinokyo öncelikle çocukların hayal gücünü besleyen, onlara yeni ufuklar açan bir hikâyedir. Çocuklar hikâyelerin kahramanlarıyla özdeşim kurarlar. Pinokyo iyi niyetli, yardımsever ve mücadeleci yapısıyla onlara örnek olmaktadır. Ancak yalan söyleme, tembellik, yaramazlık vb. özelliklerini de barındırmaktadır. Hikâyenin ilerleyen kısımlarında yanlışlarını anlıyor, gereği gibi davranıyor ve gerçek bir çocuk oluyor. Gerek kişilik özellikleri anlamında gerekse olumsuz davranışlarından ders alıp mutlu son ile bitmesi anlamında çocuklara iyi bir modeldir Pinokyo.
Verdiği mesajlar ve uygulanan cezalar Kolhberg’in ahlaki gelişim kuramının itaat-ceza ahlakı, saf çıkar ahlakı ve iyi çocuk ahlakı aşamalarını hikâyede görebilmekteyiz. Bu mesajlar çocuğun gelişim sürecine uygun olarak planlanmıştır.

Sonuç olarak Pinokyo gerek ahlaki değerlerin işlenmesi gerek verdiği mesajlar gerekse olumlu özdeşim kurma ve hayal gücü geliştirme anlamında çocuklar için yararlı bir hikâye kitabıdır. 

Sabri DAŞO
Psikolojik Danışman

Yorumlar